1. fejezet: Mit akar egy troll? Miről szól a trollkodás?

Tananyagunk első részében megtanulhattad, hogy egy információ feldolgozásához mindig jó tudni, mi lehetett a közlő célja. Ha felismered a közlő szándékát, az információ feldolgozása és kezelése is könnyebben fog menni. Egyszerűbben eldöntheted, hogyan reagálj, mit tegyél az információval. Különösen igaz ez az állítás azokkal az üzenetekkel, kommentekkel kapcsolatban, amelyeket internetes trolloktól kapunk. Ebben a fejezetben bemutatjuk

• mi az az online trollkodás,
  • mi a trollok célja,
  • milyen árulkodó jelek segítenek felismerni a trollokat,
  • és azt is, hogyan érdemes reagálni rájuk.

Kezdésként nézz meg egy rövid videót a trollokról!

Feladat: Címkézd fel a trollokat!
Feladat: Nézd meg az alábbi Insta-posztot, majd párosítsd az egyes kommenteket a feltételezhető szándékkal!

A poszt a képre kattintva nagyítható.

2. fejezet: Miről ismerheted fel a trollkodást?

Második videónkból megtudhatod, miről ismerheted fel a trollkodást:

2.1. Milyen eszközöket használnak a trollok jellemzően?

• indulatos, felkavaró kommunikáció, amely érzelmet kelt benned, hiszen pont ez a célja,
  • bántó, fenyegető megjegyzések, amelyek nem a témára, hanem a szerzőre vonatkoznak,
  • a téma elterelése,
  • ellentét szítása,
  • oda nem illő, irreleváns megjegyzések,
  • sokkolás, agresszió.

2.2. Hogyan tudod megkülönböztetni más típusú információktól?

A trollok sem kommunikálnak mindig egyértelműen, ezért olykor nehéz elsőre eldönteni, vajon egy troll van-e a másik oldalon. A recept ebben az esetben is a szándék alaposabb vizsgálata.

2.2.1. Cyberbullying vagy trollkodás?

Itt van mindjárt az egyik legnehezebb kérdés: mi a különbség a cyberbullying, azaz az online zaklatás és a trollkodás között? Nos, az eszköztár nagyon hasonló: a zaklatás esetén is bántó, sértő üzenetekről van szó, de a kétféle magatartás célja különböző.

Míg a bullying elkövetőjének célja egy általa ismert személy bántása, a trollt az állandó kellemetlenkedés, kötekedés vágya hajtja – ami független a megtámadott személyétől.

Feladat: Válaszd ki a kommentek közül a trollkodást!

Képzeld el, hogy megjelenik az Insta feededben ez a fotó, és alatta az alábbi kommentek!

2.2.2. Szatíra vagy trollkodás?

Érdemes felismerni a különbséget a szatíra és a trollkodás között is. A szatíra egy viccesen megfogalmazott vélemény, a gúnyolódás megengedett határain belül. Itt tehát egy görbe tükröt tartunk, ami felhívja valamire a figyelmet, de a célja nem a vita tönkretétele, inkább a párbeszéd kiszélesítése.

Illusztráció: giphy.com

A trollkodás nem görbe tükör, hanem egy automatizált kalapács, ami bármire üt, ami az útjába kerül. Célja az úton való közlekedés megnehezítése vagy ellehetetlenítése. A kommunikáció nyelvére lefordítva: az értelmes vita, a párbeszéd és az eszmecsere megfojtása.

Illusztráció: giphy.com

Feladat: Nézd meg az alábbi szatirikus videót a fogyókúráról, majd találd meg a trollt!

Anzselika Habpatron videói a szatíra hangján figuráznak ki jelenségeket, de céljuk nem a provokáció, hanem a szórakoztatás. Videói alatt esetenként több száz komment sorakozik, amelyek nagy része a videó szatirikus hangvételére rímelő, vicces megjegyzés. De trollok is gyakran megjelennek a videók alatt.

2.2.3. Meggyőzés vagy trollkodás?

Bár a troll látszólag sokszor meggyőzni akar valamiről, vagy a véleményét fejti ki, de ezt olyan sok indulattal, trágár módon, káromkodásokkal teletűzdelve teszi, hogy a figyelmes olvasó észreveheti az igazi célját.

Feladat: Az alábbi komment mely elemei utalnak arra, hogy a közlő trollkodik?

A komment a képre kattintva nagyítható.

2.2.4. Tájékoztatás vagy trollkodás?

Végül nézzük meg, mi a különbség a tájékoztatás és a trollkodás között! A tájékoztatás célja valós és hiteles információk szolgáltatása, ami alapján ki tudod alakítani a véleményed. Az álhírek tudatos, szervezett terjesztése a trollhadsereg egy fegyvere. A trollok által terjesztett álhírek célja az információs bizonytalanság növelése, azaz hogy minél nagyobb legyen körülöttünk az információs zűrzavar, és ne tudjunk különbséget tenni a valós és a hamis információk között.

Feladat: Nézd meg az alábbi képernyőmentést, majd válaszolj a kérdésre!

A képre kattintva nagyobb méretben is megnézheted.

Tovább 3. fejezethez.