Pajzs app: Útmutató tanároknak

2022.11.02.

A Pajzs egy böngészőből elérhető, elsősorban 13-15 éves diákok számára ajánlott webapplikáció, amelynek célja a gyanús online tartalmak felismerésének gyakorlása.

Az applikáció az Idea Alapítvány médiatudatosságot fejlesztő iskolai programjaihoz kapcsolódik. Elsősorban olyan pedagógusoknak nyújt segítséget, akiknek még nem volt lehetőségük elvégezni az Infogrund akkreditált tanárképzést, ugyanakkor szeretnék tanítványaik médiatudatosságát egy informatív, szórakoztató app segítségével fejleszteni.

A játék – amely a gms.hu/idea címen érhető el – önállóan játszható, ahhoz a diákoknak semmilyen személyes adatot nem kell megadniuk: a játékosok egy általuk választott felhasználónévvel és avatárral léphetnek be a játékba.

Mivel az appot úgy készítettük el, hogy annak használata során ne kerüljön sor a diákok személyes adatainak kezelésére, javasoljuk a tanároknak: hívják fel a diákok figyelmét arra, hogy személyes adatot ne adjanak meg az applikáció használatához.

Tanárként viszont lehetőség van a regisztrációra is, amely alapján a tanárok egy kód segítségével elindíthatnak egy osztályt, majd a játék után letölthetik a diákok eredményeit.

A regisztráció és az osztálykód létrehozása után a játékot szorgalmi feladatként érdemes kiadni, ennek a linknek a megadásával: https://ideaalapitvany.hu/2022/10/25/pajzs-app A linken a diákok rövid leírást kapnak feladatukról, majd egy linkre kattintva rögtön neki is kezdhetnek a játéknak.

Az app böngészőben fut, így többféle eszközön (számítógépen, tableten, okostelefonon) is játszható, és a legtöbb operációs rendszer alatt és böngészőben (Firefox, Chrome, Safari, stb.) is működik.

A játék rövid leírása

Az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, amely egy fiktív közösségimédia-oldalba van ágyazva. A játékos posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak. Ennek eldöntéséhez a játékos segítséget is kap: egy-egy szempont szakértői csetüzenetek formájában mondják el a legfontosabb tudnivalókat.

Az app öt szempontot mutat be, amelyek a gyanús online tartalomra utaló jellemzők lehetnek. Ezek:

  • a digitális kép- és videómanipuláció,
  • a hirdetés, eladás rejtett szándéka,
  • az elfogultság,
  • a trollkodás és az agresszió,
  • valamint a tartalom eredeti kontextusból történő kiemelése.

A játék első részében a játékos megismerkedhet azzal, mi számít gyanús tartalomnak. Öt gyakorlópályán, 10-10 poszton keresztül, a Pajzs szakértőinek csetes támogatása mellett megtanulhatja a szempontok felismerését. A játék második részében a posztok már bármelyik kategóriába tartozhatnak az öt megismert gyanús kategória közül, de az is lehet, hogy a poszt megbízható.

A játék teljesítése nagyjából másfél óra, de nem muszáj egyben lejátszani. A böngésző megőrzi a belépési adatokat, és a játékos onnan folytathatja, ahol legutóbb abbahagyta. Egy-egy helyes válaszért +5, egy rossz válaszért -3 pont jár. A cél legalább 150 pont elérése, de ezen felül sem áll meg a játék – a cél ezek után a Pajzs toplistája.

További részletek a tanároknak szóló háttéranyagban, amely letölthető .pdf formátumban erre a linkre kattintva. Ebben többek között megtalálhatók az alábbi témák:

  • Kapcsolódás a NAT-hoz és a kerettantervekhez (kulcskompetenciák és tantárgyak)
  • A játék utólagos feldolgozásához javasolt kérdések,
  • A beszélgetés előkészítését és levezetését segítő háttérismeretek.