3. Miért nehezebb megkülönböztetni a tájékoztatási és az eladási szándékot az interneten?

A sajtó fontos feladata a tájékoztatás, ezt azonban csak megfelelő pénzügyi háttér mellett tudja ellátni. A sajtó alapvetően kétféle forrásból finanszírozza működését:

 • az egyik a felületén megjelenő reklámokból származó bevétel,
 • a másik pedig a fogyasztók által a tartalomért fizetett összeg (ez lehet az újság ára, vagy az előfizetési díj, vagy olvasói támogatás).

Míg a tájékoztatás esetében a meghatározó érdek a hiteles, elfogulatlan, érdekes tartalmak előállítása, addig a cégek reklámjaikban saját magukat és termékeiket szeretnék előnyös színben feltüntetni. Éppen ezért a reklámokat úgy kell elhelyezni, hogy azok jól megkülönböztethetők legyenek más tartalmaktól. A tájékoztatási célból közölt hírek és az eladási célból közölt hirdetések keveredése ugyanis megnehezíti a néző/olvasó számára az információ kezelését.

Alábbi videónkból megtudhatod, hogy

 • az internet megjelenése milyen változásokat hozott a tartalomgyártás világába,
 • ezek a változások miként befolyásolták a hirdetések és a szerkesztőségi tartalmak elkülönítését,
 • illetve egy jellemző példaként bemutatjuk az ún. a natív hirdetéseket.

3.1. Példák natív hirdetésekre

A natív tartalmak olyan fizetett hirdetések, amelyek egységet alkotnak annak az oldalnak a többi anyagával, ahol megjelennek. Attól hatékonyak, hogy nehéz felismerni bennük az eladási szándékot, mert formájukat és stílusukat tekintve belesimulnak a megjelenési környezetbe. Videónkból már megtudhattad, hogy a legjobb natív hirdetések nem akarnak semmit azonnal rád sózni, hanem inkább valamiféle problémára kínálnak megoldást.

Néhány példa ilyen tartalomra:

 • egy toplista a legjobb gamer fejlesztésekről – amelyből nem maradnak ki a natív hirdetést megrendelő cég újdonságai, vagy szakértő megszólalóként megjelenik a cég egyik alkalmazottja is,
 • egy útmutató az okosórák előnyeiről – amelyben konkrét terméknév ugyan nem jelenik meg, de a sok előnyt olvasva azonnal kedvet kapsz egy okosóra megvásárlásához, és a választásban egy cikk környékén felbukkanó, azzal tudatosan párosított reklám segítséget is nyújt,
 • egy összefoglaló a legkomolyabb kutyabetegségekről – amelyben szakértőként ugyan egy kutyakozmetikus és egy állatorvos nyilatkozik, de a cikk alján vagy videó végén megtudhatod, hogy “a tartalom XY gyógyszergyártó, a WZ kutyagyógyszer gyártójának megbízásából készült”.

A kép kattintás után nagyítható.

Feladat: Vizsgáld meg az ide belinkelt cikket, és válaszolj a kérdésekre!

Az eredményed

Gratulálunk: többségében jó választ adtál.

 

Ez most még nem sikerült túl jól. Érdemes gyakorolni.

 

#1. Mit gondolsz, a fenti cikk esetében natív hirdetésről vagy szerkesztőségi tartalomról van szó?

A helyes válasz: natív hirdetés. Ennek több jele is megfigyelhető a cikkben:

 • a rovat neve a megjelenési dátum mellett (BrandChannel),
 • a “Márkázott tartalom” felirat a jobboldalon,
 • alatta a Samsung logója és bemutatkozó szövege,
 • a cikk szerzőjeként a Samsung van feltüntetve.

#2. "Ha egy cikk mellett egy olyan cég hirdetését látjuk, amely megjelenik a cikkben is, akkor a cikk biztosan fizetett hirdetés" - Igaz vagy hamis szerinted ez az állítás?

A helyes válasz: hamis. Önmagában ez még nem jelenti, hogy a cikk a cég megrendelésére készült. Véletlenek előfordulhatnak, a közzétevő oldal jóhiszeműségét és szabálykövetését feltételezve a natív tartalmakat ennél látványosabban kell megjelölni – ahogyan azt a 3. fejezetetet bevezető videóban is láthattad.

#3. Jelöld meg, hogy az alábbiak közül melyik a legegyértelműbb jele egy natív cikknek!

A helyes válasz: Ha a cikk szerzőjének helyén egy cég neve vagy logója látható. A szerkesztőségek gyakran használnak gyártói fotókat cikkeik illusztrálásához, és a gyártó képviselőjének megkérdezése is mindennapos újságírói cselekedet. A három lehetőség közül a gyártói szerzőnév a legárulkodóbb jel: ilyen esetekben ajánlott a natív cikkek további lehetséges jeleinek felkutatása.

Beküldöm

4. Összefoglaló kvíz

Az alábbi feladatsorral ellenőrizheted, mennyire sikerült megértened a tananyagot.

5. Fogalmak

Az alábbiakban néhány olyan kifejezést értelmezünk, amelyek szőrmentén felbukkantak ugyan a tananyagban, de ott nem foglalkoztunk a megmagyarázásukkal.