Újabb InfoGrund-képzés indul: tanárok jelentkezését várjuk!

2021.10.02.

Októberben új tanárképzést indítunk felső tagozatos pedagógusok számára a kritikai médiaműveltség fejlesztésére.

A továbbképzés célja

Az InfoGrund akkreditált képzési program (PED/970-10/2019) célja egy komplex tanárképzés megvalósítása, amely a kritikai médiaműveltség fejlesztéséhez szükséges ismereteket kínálja – elsősorban az általános iskola felső tagozatában tanító pedagógusok számára. A képzés felkészíti a tanárokat arra, hogyan segíthetik diákjaikat az információs környezetben való eligazodásban, az információ szűrését, értékelését biztosító készségek megszerzésében. A képzést szervező Idea Alapítvány idén nyáron kategóriagyőztes lett a 2021-es Edison 100-as megméretésen.

A továbbképzés felépítése és tematikája

• Bevezető alkalom

A program bemutatása, az e-learning szakaszhoz kapcsolódó információk megosztása. Bevezetés a médiapedagógia alapjaiba, valamint a hír- és információs műveltség fejlesztésének lehetőségei, tapasztalatai.

• E-learning szakasz

A blended képzés távoktatási szakasza kilenc fejezetben tárgyalja a kritikai médiaműveltség fejlesztéséhez szükséges ismereteket az alábbi témakörök mentén:

• Az információs környezet átalakulása.
• Szabad-e hazudni? Az álhírek jogi környezete.
• Információ- és hírfogyasztás.
• A befogadói oldal szerepe az álhírek tömeges terjedésében – pszichológiai háttér.
• Hírműfaj, minőségi újságírás, a sajtó társadalmi funkciója.
• Az álhírek típusai.
• Az álhírek terjedésének hatalmi és piaci okai.
• Kritikai médiaműveltség.
• A tényellenőrzés eszköztára és praktikái.

• Jelenléti szakasz

A kétnapos jelenléti képzés első napján az e-learning anyag gyakorlatcentrikus elmélyítése zajlik. A második napon az oktatási gyakorlathoz készített oktatási csomaggal ismerkednek meg a résztvevők.

• Oktatási gyakorlat

A képzésben résztvevő tanárok egy nyolc tanórából álló csomag alapján saját iskolájukban valósítják meg a gyakorlatot. A jelenléti képzés keretében segítséget kapnak a sorozat saját iskolai környezetükben való megfelelő elhelyezéséhez.

A továbbképzés időbeli ütemezése

Bevezető alkalom: 2021. október 22. 15:00-18:00.
E-learning szakasz: 2021. október 23. – november 28.
Jelenléti képzés: 2021. december 4-5.
Oktatási gyakorlat: 2022. január – június

A továbbképzés helyszíne

ELTE PPK Budapest, Kazinczy utca. 23-27.

A jelentkezés menete

A jelentkezéshez szükséges a jelentkezési űrlap kitöltése, valamint az iskolavezetés támogató nyilatkozata. Az űrlap elérhető itt, a részvételi szándéknyilatkozat sablonját pedig innen lehet letölteni.

Jelentkezési határidő: 2021. október 15.

Mivel az Alapítvány erőforrásai végesek, túljelentkezés esetén a tanári motivációs bemutatkozás alapján válogatunk.

A továbbképzés teljesítésének követelményei és eredménye

• Az e-learning tananyag feldolgozása, a feladat elvégzését igazoló dokumentumok (online feladatok, tesztek) megoldása – legalább 65 százalékos teljesítmény.
  • A kontakt órákon történő részvétel az összidő minimum 80 százalékában.
  • Oktatási gyakorlatként a képzés részeként megkapott 8 foglalkozás megtartása, a 9. összefoglaló foglalkozás megtervezése és megtartása.
  • A tapasztalatokról összegző, 6-8 oldalas beszámoló készítése a megkapott szempontrendszer alapján.

A tanúsítványt az összefoglaló beszámoló elfogadását követően állítja ki az Alapítvány. A képzést az IDEA Alapítvány résztvevőnként 25 000 forint összegű ösztöndíjjal támogatja, amelyet a képzés végén, a tanúsítvány kiadásakor, szerződés alapján biztosít a tanároknak.